Het prille begin van Judoclub Geetbets

April 1970. Enkele sportminnende Betsenaren, waaronder gemeentesecretaris Marcel Lambrechts, Dr. Ivo Borgers, kinesist Guy Vanbrabant, apotheker Gaston Holsbeek en Ward Peeters, vonden dat er naast het obligate voetbal nog wel een andere sportmogelijkheid moest zijn in de gemeente. In ex-Belgisch judokampioen Jan Peetermans uit Beringen vonden zij de ideale man om judo in Geetbets te lanceren. Dat bleek een schot in de roos: na amper één jaar stonden er 120 leden op de tatami in de gemeentelijke turnzaal.

Judo als alternatief

voor de typisch Vlaamse sporten als voetbal of wielrennen

 

Dojo Judoclub Geetbets

De trainingslocatie zou in de volgende drie jaren nog regelmatig veranderen: na verbouwingswerken in de turnzaal werd er achtereenvolgens getraind in Zaal de Bac (huidig CM-kantoor), ex bioscoop en dancing Palace om in 1973, na verbeteringswerken, terug in de gemeentelijke turnzaal te belanden. Daar zou de club uiteindelijk 30 jaar blijven, zij het dat er in het complex zelf nog een aantal keren werd verhuisd van grote zaal naar klaslokalen en terug omgekeerd. Sinds 2003 huist de club nu in een zaal van het vroegere Fitness-centrum in de Glabbeekstraat.

Sinds 2003

 

een échte vaste stek in Geetbets

 

 

 

Steeds gemotiveerde trainers

Met de vaste stek in 1973 waren niet alle problemen opgelost: trainer Jan Peetermans gaf er de brui aan en de initiatiefnemers van het eerste uur verdwenen één voor één uit de bestuurskamer. De jonge judoka’s Rob Sioulants en Willy Sempels namen noodgedwongen de bestuurstaken over en met Willy Peeters uit Tienen werd een nieuwe gemotiveerde trainer gevonden. Deze was clubtrainer van 1974 tot 1982 en van 1986 tot 1989. Van ‘83 tot ‘86 werden de trainingen geleid door Patrick Gerits en Willy Sempels en van ‘89 tot ‘92 door Jean-Pierre Nyns en Willy Sempels. In 1992 werd dan Lummenaar Wim Pannemans aangetrokken en die is tot op vandaag nog altijd hoofdtrainer. Aanvankelijk werd hij daarin bijgestaan door Yvan Claes en Marco Theunis.

Tot Ivan en Marco wegens beroeps- en familiale omstandigheden vanaf 2005 definitief afhaakten. Ondertussen konden de eigen hogere gordels gemotiveerd worden om de nodige trainerscursussen te volgen, zodat we sindsdien ook een beroep kunnen doen op Sam en Dorien Coomans, Gunther Trekels, Wouter Sempels en Axel Suetens. Sinds vorig seizoen hebben trouwens Gunther en Axel een vaste plaats in de trainersploeg. Extern werd nog oud Belgisch kampioen Bart Vermeire aangetrokken om 1 x per maand een andere insteek op de trainingen te geven.

De eigen jeugd

stroomt door tot het trainerschap

 

Bestuur

Naast de trainersgroep is ook de bestuursploeg een constante in de club.

Nadat Rob Sioulants verhuisde naar Oost-Vlaanderen werd diens bestuurstaak in 1983 overgenomen door Jean-Pierre Nijns. Jean-Pierre stond eveneens vanaf de eerste training op de tatami, ging na een paar jaar koers rijden om dan in 1983 naar de oude judoliefde terug te keren. Op de voorzittersstoel werd Mieke Raemakers eind jaren 90 opgevolgd door Lydia Bamps, ook al 45 jaar een vaste waarde in de club. Sinds 2005, bij de omvorming naar een VZW, maakt ook Dina Spruyt deel uit van het bestuur. Daarnaast kunnen we ook rekenen op een jongerenbestuur voor de nodige impulsen. Daarvan maken deel uit: Sam en Dorien Coomans, Kristien Maris, Sofie Pannemans en Wouter Sempels.

Het bestuur

 

bestaat uit een mix van ervaring en jong enthousiasme

 

Sportief

Op sportief vlak werd door de jaren heen goed gescoord. Tussen 1980en 1983 beleefde de club een eerste sportieve hoogconjunctuur. Verscheidene individuele talenten onderscheidden zich. Eén lid, Luc Discart, werd zelfs geselecteerd voor de militaire wereldkampioenschappen in Seoul. In 1982 behaalde de club de kampioenstitel in 3° nationale en een jaar later werd zelfs de finale bereikt van de Beker van het Gemeentekrediet, een tornooi vergelijkbaar met de Beker van België in het voetbal. Door studies, beroepsbezigheden, legerdienst enzo meer viel het winning-team de daaropvolgende jaren uit elkaar. Het vernieuwde bestuur met Mieke Raymaekers, Lydia Bamps, JP Nijns en Willy Sempels besloten dan voortaan nog meer te focussen op de jeugd. De publiciteit die het judo in die jaren op nationaal vlak kreeg, was daarbij mooi meegenomen: het ledenaantal kon terug opgekrikt worden tot een 100-tal.

Met die focus op de jeugd en de inzet van een supergemotiveerde trainer Pannemans volgden ook de resultaten als vanzelf. Pupillen en miniemen komen van alle tornooien met diverse eerste en ereplaatsen naar huis. Tussen 2005 en 2015 won onze miniemenploeg liefst 4 x het interclubcriterium van Vlaams-Brabant. Onze dames-jeugdploeg behaalde in 2007 zilver op het Vlaams jeugdploegenkampioenschap. In de oudere jeugdcategoriën tot 21 jaar werden in diezelfde periode een 15-tal Belgische podiumplaatsen versierd met als uitblinkers Heleen Sempels (3 Belgische titel) en Ruth Vanherwegen (2 Belgische titels).

In al die jaren werden er natuurlijk ook verschillende zwarte gordels in de club gevormd. Elke rechtgeaarde judoka droomt ervan. Alleen: er moet jaren voor getraind worden. In de Betserse judoclub viel die eer achtereenvolgens te beurt aan Patrick Gerits, Theo Sioulants en Willy Sempels in 1980, Bert Lambrechts en Luc Discart in 1986, JP Nijns en Marc Nagels in 1997, Lotte Delfosse in 1998, Liesbeth Schollen,Sam en Dorien Coomans en Kristien Maris in 2005 en Gunther Trekels in 2015.

De sportieve focus

ligt op de jeugd.

Algemene werking

Onze huidige werking is als volgt:

Van begin augustus tot half juni wordt er 3 x per week in onze dojo getraind in verschillende leeftijdsgroepen: van 6 jaar tot 12 jaar, + 12 jaar en een veteranengroep. Bijna wekelijks zijn er wel enkele van onze judoka’s te vinden op een provinciale of regionale training. In de weekends gaat dan onze aandacht naar de tornooien en kampioenschappen. Verder zijn er jaarlijks 2 meerdaagse stages voorzien: één in het kerstverlof in onze eigen dojo en één in augustus op verplaatsing. Regelmatig halen we ook Belgische toppers naar Geetbets voor een trainingssessie. Zo mochten we reeds medaillewinnaars op Olympische spelen en wereldkampioenen als Heidi Rakels, Ingrid Berghmans, Ilse Heylen en Johan Laats verwelkomen.

Naar de toekomst toe is het ook onze bedoeling naar andere doelgroepen te werken.

Zo werd in 2015 reeds een cursus valpreventie voor 65-plussers ingericht. Andere mogelijke targets zijn kleuterjudo en Judo voor personen met een beperking.

Innovatie en toekomstgericht denken

 

blijven van het allergrootste belang

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This